Agenda    "We learn from hearing about it, seeing it done, then doing it ourselves."


  ~ Nina Allen Freeman ~Agenda  2022

Meerdaagsen Natuurtekenen in het Dominicanenklooster te Huissen

 

vrijdag 15 juli 11.00 uur t/m zondag 17 juli 2022 16.00 uurDeze dagen staan in het teken van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming.

 

 

 

De meerdaagsen Natuurtekenen nemen je mee de serene kloostertuin in. Daar waar bloemen en planten echte kunstwerkjes zijn.

 

"De ware ontdekkingsreis is geen zoektocht naar nieuwe landschappen,
maar het waarnemen met nieuwe ogen."

 - Marcel Proust -


Dit weekend staat in het tekenen van ‘vertragen’ en ‘aandacht’. Je komt daardoor in alle rust dicht bij de natuur en wordt opmerkzaam; je leert bewust kijken. Dat is dé voorwaarde om te kunnen tekenen naar de waarneming.
Al het moois is er al, het denken staat stil, je hoeft alleen maar te kijken naar wat er is.
Om vertrouwd te raken met de grafietpotloden, oefenen we ook in oog-hand-coördinatie en behandelen we de basis tekentechnieken. Tekenervaring is niet nodig. Vrees om het te kunnen ook niet!

Ontspanning en plezier bij het tekenen gun ik iedereen. Daarom ontspannen we door middel van bewegen op papier vanuit het lichaam, maar ook vanuit de beweging van het voorwerp dat je gaat tekenen. Deze oefeningen kunnen helpen om te ontspannen en te ontladen.

Om te tekenen naar de waarneming, leer je vervolgens een tekening opzetten, stapsgewijs. Je zult na een paar uurtjes al resultaat zien en ontdekken dat je wél kan tekenen en hoeveel plezier en voldoening je dat geeft.

 

“Wat een verrijking om wat langer stil te staan

bij de pracht van de natuur"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 We nemen de tijd voor de volgende onderwerpen:

  • Uitleg over de werking van ons brein als we waarnemen
  • Oefeningen in waarnemen
  • Oog-hand coördinatie - vertrouwd raken met het potlood
  • Tekentechnieken – vormen, licht en donker, diepte en perspectief,
  • Experimenteren met andere materialen
  • Ontspanning, tekenen van binnenuit, (lichte) fysieke ontspanningsoefeningen, verhalen over betekenis en werking van planten (Hildegard von Bingen, Keltische verhalen en gedichten), muziek.

Het programma laat voldoende ruimte over voor zelf in te vullen tijd en om aanwezig te zijn bij de vieringen. Wil je alle tijd benutten voor het natuurtekenen, dan doe je alle programma onderdelen mee.

Je hoeft zelf geen materialen mee te nemen. Alles wat we nodig hebben, is voor handen in het lokaal.

 

Kosten:

Tarief A: € 349,-

Tarief B: € 449,-

Tarief C: € 549,-


Link naar het programma in juli:
Wees welkom!

klik voor grotere afbeeldingen